Grootouders naar de rechter om kleinkind te zien

Zevenhonderd grootouders naar rechter om kleinkind te zien

Elke dag trekken twee grootouders naar de rechtbank in de hoop weer contact te krijgen met hun kleinkinderen. Conflicten tussen ouders en grootouders door een echtscheiding of een overlijden kunnen een abrupt einde van de relatie tussen grootouder en kleinkind betekenen. Een  wetsvoorstel van N-VA moet die relatie verzekeren.

Als de band breekt

Oma’s en opa’s die elke woensdagmiddag eten maken voor hun kleinkinderen en in het weekend de kleine rakkers meer dan eens opvangen. Ze zijn met duizenden in België. Toch kan dat door conflicten met de eigen kinderen ineens stoppen. ‘Steeds vaker zien we dat de relatie tussen grootouders en hun kleinkinderen vertroebelt, veelal na een scheiding of het overlijden van één ouder’, zegt N-VA-Kamerlid Goedele Uyttersprot, die de cijfers opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens. In Vlaanderen heeft tien procent van de kinderen met gescheiden ouders geen contact meer met de grootouders aan vaderskant. Aan moederskant gaat het om vijf procent, volgens Het Laatste Nieuws (15/02/18).

Lange, juridische strijd

Het aantal grootouders dat geen andere uitweg ziet dan naar de rechter te stappen, groeit gestaag. ‘In 2017 werden 711 dossiers van oma’s en opa’s of grootouderkoppels ingeleid bij de familierechtbank, of twee per dag. Vijf jaar eerder waren het er nog maar 525. Voor die opa’s en oma’s start dan vaak een lang en pijnlijk proces.’ Dat recht op persoonlijk contact tussen grootouders en kleinkinderen is in 1995 ingeschreven in het Burgerlijk Wetboek. De wetgever erkent duidelijk de belangrijke rol van grootouders in het leven van de kleinkinderen en omgekeerd. ‘Dit is de laatste strohalm waaraan grootouders zich vasthouden. Maar dat zorgt voor een lange, juridische strijd’, weet Kamerlid Uyttersprot. ‘Dat moeten we zo veel mogelijk vermijden, net omdat het om kinderen en familie gaat.’ Bovendien stelt Uyttersprot ook verschillen vast tussen de gerechtelijke arrondissementen in de toekenning of afwijzing van het omgangsrecht. Dat zorgt voor een onrechtvaardigheidsgevoel.

Bemiddeling

scheiden grootoudersOm de regeling bij te sturen, diende Uyttersprot eerder al een wetsvoorstel in. In het artikel -Grootouders moeten meer rechten krijgen bij scheiding- kunt u daar meer over lezen. Uyttersprot wil vooral dat er sneller een bemiddelaar kan worden ingeschakeld, namelijk al op de inleidingszitting. ‘Bemiddeling zou altijd de eerste stap moeten zijn in conflicten tussen ouders en grootouders, alvorens iemand naar de rechtbank stapt’, vindt kamerlid Goedele Uyttersprot.

De rechtbank zal het omgangsrecht bovendien alleen nog kunnen weigeren, als dat ingaat tegen het belang van het kind. De rechter moet een weigering ook altijd motiveren.

Het wetsvoorstel zal binnenkort besproken worden in de commissie Justitie.

Bron:

Lees ook:

-Als de band breekt met de kleinkinderen-

-Opa’s en oma’s moeten meer rechten krijgen bij scheiding-

-Grootouders die hun kleinkinderen moeten missen-

Wilt u meer informatie? Maak dan gerust een afspraak of neem contact op via het invulformulier. Ik help u graag verder.


Kinderen - Samen bemiddelenwww.samenbemiddelen.be