Boeken voor mensen in een scheiding

Boekennieuws voor mensen in een scheiding

Van 8/11 tot 11/11 is er nog even Boekenbeurs in Antwerpen. Tijd voor wat aandacht voor boeken over scheiden en plusouderschap.

Gelukkig gescheiden (uitg. Manteau) – Kaat Schaubroeck

Een op de drie huwelijken strandt. De helft van de huwelijken die vandaag worden gesloten, wordt ontbonden binnen tien jaar. Die breuk gaat bijna altijd gepaard met pijn en conflict en in geen tijd raak je verdwaald in een emotioneel en juridisch labyrint.

‘Gelukkig gescheiden’ helpt de pijn te verwerken en het conflict te vermijden. Kaat Schaubroeck werkte samen met vijf experts om inzicht te geven in alle aspecten van een scheiding: emotioneel, juridisch en notarieel.

Je krijgt een antwoord op vragen als: Hoe vertel je dat je weg wilt? Hoe maak je afspraken over de kinderen? Is verblijfsco-ouderschap altijd de beste keuze? Wat als je echt niet meer met je ex kunt praten? Wat doet een bemiddelaar precies? Wat zijn je rechten en plichten als je niet getrouwd bent? Waar kun je terecht voor praktische hulp en emotionele steun?

Het taboe van de boze stiefmoeder (uitg. Gigaboek) – Lique Tuijl

Tips voor nieuwe en ervaren stiefmoeders en -vaders. Dit is niet zomaar weer een boek over stiefgezinnen. Daarvan zijn er al genoeg. In dit eerlijke boek staan de moeilijke gevoelens van de stiefmoeder centraal. Want veel stiefmoeders worstelen daarmee, maar durven hun ongenoegen nauwelijks te uiten. Omdat je al snel voor boze stiefmoeder doorgaat als je niet honderd procent fan van je stiefkinderen bent. Er lijkt een taboe te rusten op het stiefmoederschap. Daardoor voelen veel vrouwen zich in deze positie eenzaam, onbegrepen en beklemd. Toch gloort er hoop. De relaties in een samengesteld gezin verbeteren aanzienlijk als het taboe wordt doorbroken en negatieve emoties door de omgeving maar vooral ook door de stiefmoeder zelf erkend en begrepen worden.

Ervaringsdeskundige Lique Tuijl zet de knelpunten rond het stiefmoederschap op een rij: waar komen die emoties vandaan en hoe kun je er op een positieve manier mee omgaan?Boeken voor mensen in een scheiding

Stiefsucces – Survival gids voor alle stiefmoeders en –vaders (uitg. Kosmos) – Gideon de Haan en Violet Falkenburg

Slechts één derde van de stiefgezinnen houdt stand. Dat betekent dat twee op de drie stiefgezinnen uiteindelijk ook uit elkaar valt. ‘Stiefsucces’, een praktijkgericht doe-boek over de valkuilen die mensen tegenkomen op hun weg naar een samengesteld gezin, pikt in op die realiteit. Het is een handige survival gids die handvaten aanreikt bij het leven in een nieuw samengesteld gezin. Wat dit boek extra aantrekkelijk maakt is dat het heel vlot leest: geen ellenlange of langdradige adviezen, maar levensechte ervaringen die kort uitgelegd worden. Bovendien is het ook fijn dat er expliciet aan mannen en (stief)vaders is gedacht bij het schrijven van dit boek.

Een interview met een van de auteurs van dit boek kan u lezen bij Mies Magazine 

In een vorig artikel ‘Handleiding voor een nieuw samengesteld gezin’ (28/01/18) gaf ik al een overzicht van bestaande hulpbronnen bij de complexe materie van een Nieuw Samengesteld Gezin.