Bemiddeling bij conflicten zoals scheiding

Bemiddeling is erop gericht om conflicten en geschillen te regelen buiten een rechtbank. Dit kan door een open communicatie tussen beide partijen, samen met een neutrale bemiddelaar. In het bemiddelingsverhaal zijn er geen winnaars of verliezers. De beste oplossing voor beide partijen wordt altijd voor ogen gehouden.

Om tot een onderhandelde oplossing te komen hanteert de bemiddelaar een aantal vuistregels. Vrijwilligheid en vertrouwelijkheid zijn uitermate belangrijk. Ook respectvol omgaan met elkaar en luisterbereidheid zijn noodzakelijke aspecten om de communicatie te herstellen en samen tot een oplossing te komen.

Wat is bemiddelingEen belangrijk voordeel van bemiddeling is dat de partijen het verloop van het conflict zelf in handen hebben. Ze beslissen en regelen namelijk alles zelf in overleg met elkaar in plaats van door de rechter een regeling te laten opleggen.

De weg via de rechtbank drijft partijen soms nog verder uit elkaar. Het halen van het eigen gelijk is belangrijker dan het vinden van de beste oplossing. Jammer genoeg worden kinderen vaak een speelbal in dit verhaal. Daarnaast is het traject via de rechtbank ook vaak traag en duur.

Voordelen van bemiddelen bij echtscheiding

De afhandeling van een conflict, zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn, moet met de grootst mogelijke zorg gebeuren. Een respectvolle afhandeling vergemakkelijkt het verwerkingsproces van de partijen en is in geval van een scheiding heel wat minder belastend voor de kinderen.

Aandacht voor de zaken die alle partijen belangrijk vinden om zo de communicatie te herstellen, dat is waar bemiddeling voor wil zorgen.

Bemiddeling wordt sinds 2005 ook juridisch omkaderd door de wetgever. Dat betekent dat de partijen de overeenkomst, die samen met de erkende bemiddelaar werd opgesteld, door de rechtbank kunnen laten bekrachtigen. Concreet betekent dit dat u hiervoor geen advocaat meer nodig heeft. Scheiden of uit elkaar gaan zonder advocaten kan dus perfect op deze manier.

Bemiddeling over de verblijfsregeling, onderhoudsbijdrage of alimentatie voor de kinderen, is ook nog mogelijk na de scheiding. Ook hier kan een erkend bemiddelaar helpen om de ex-partners weer rond de tafel te krijgen.

Voor wie werkt bemiddeling?

Bemiddeling kan bij volgende geschillen:

◊ Bemiddeling bij echtscheiding
◊ Bemiddeling na echtscheiding
◊ Verblijfsregeling van de kinderen
◊ Ouderschapsovereenkomst tussen samenwonenden
◊ Bij familieruzies
◊ Bij burenruzies
◊ Erfenisgeschillen
◊ Conflicten op de werkvloer
◊ …

Bemiddeling vraagt een engagement van de diverse partijen. De partijen moeten bereid zijn om:

◊ Met elkaar te praten (vrijwilligheid)
◊ Naar elkaar te luisteren (bereidheid)
Respect te hebben voor elkaar
◊ Samen te zoeken naar een oplossing die evenwichtig en duurzaam is