Bemiddelen bij erfenis

Erfeniskwesties

Een erfenis leidt in iets minder dan de helft van de gevallen tot ruzie in de familie: hoogoplopende discussies tussen broers en zussen over al dan niet vermeende onrechtvaardigheden. Zo’n conflict kan voor de rechtbank uitgevochten worden, maar zover hoeft het gelukkig niet te komen. Een bemiddelaar kan beide partijen begeleiden om tot een akkoord te komen.

Emotioneel

erfenisBij het verdelen van een erfenis of nalatenschap spelen emoties een rol. Er moet afscheid genomen worden van (ouderlijk) huis, inboedel etc. maar ook ook bepaalde sluimerende pijnpunten komen aan de oppervlakte. De ene heeft zijn vader/moeder tot op het laatste moment verzorgd, de andere was sporadisch aanwezig. De ene verwijt nu de andere…. Een oplossing bereiken lijkt moeilijk, de gemoederen zijn verhit. Ruzie en discussie staan goede communicatie in de weg. De notaris probeert tot een schikking te komen, maar het is een maat voor niets. Dan maar naar de rechtbank?

Rechtbank: niet de goedkoopste noch de snelste weg

Bij een verdeling van de nalatenschap via de rechtbank zullen de erfgenamen elk een advocaat moeten nemen. Zij moeten zich instellen op een tijdrovende en dure procedure die vaak in een jarenlange lijdensweg uitmondt. Intussen blijven de onderlinge relaties tussen de erfgenamen met de dag verslechteren. Elke partij is steeds meer overtuigd van het eigen gelijk en heeft geen oog en oor voor de argumenten van de ander. De nalatenschap blijft intussen onbeheerd en verliest in waarde. Uiteindelijk (soms na jaren) beslist de rechter hoe er geschikt moet worden. Meestal is er dan sprake van een winnaar maar ook van een verliezer….

Een onderhandelde oplossing via bemiddeling

Het hoeft gelukkig niet zo te gaan! Als de standpunten van de erfgenamen nog niet te zeer verhard zijn, kan een bemiddelaar soelaas bieden. Natuurlijk moeten beide partijen bereid zijn om een oplossing te zoeken via bemiddeling. Ze moeten met elkaar willen communiceren en onderhandelen. Het traject via bemiddeling is bovendien heel wat goedkoper en sneller. Doorgaans kan men in enkele maanden resultaat boeken. Als men tot zo’n onderhandelde oplossing komt, wordt dat akkoord gehomologeerd en krijgt het de waarde van een vonnis waaraan iedereen zich moet houden. Het zelf komen tot zo’n gezamenlijke oplossing zorgt ervoor dat het akkoord gemakkelijker door iedereen geaccepteerd wordt en dat de onderlinge relaties meestal geen onherstelbare schade hebben opgelopen.

Meer weten over bemiddeling bij erfeniskwesties? Contacteer mij via het contactformulier of rechtstreeks!


ouderschapsbemiddeling - Samen bemiddelenwww.samenbemiddelen.be